Prvá rastlinka, ktorá sa objavuje hneď zjari je nenápadná. Nevyniká pestrofarebným kvetom, ale ide o vzácny zdroj vitamínov po zime. Naši predkovia dokonca verili, že odpudzuje aj upírov.
ZÁRIEČIE. Pán Alman sa venuje zberu byliniek už takmer tridsať rokov. O medveďom cesnaku hovorí ako o poslovi jari a zdravia. Zahnať môže viacero zdravotných problémov. Konzumovať sa však musí čerstvý. Sušiť sa nedá, lebo látky a vitamíny v ňom obsiahnuté strácajú účinok.
Kde rastie a ako ho konzumovať
Pán Alman hovorí, že medvedí cesnak začína rásť v marci, niekedy až v apríli, v závislosti od počasia. Tento rok bola dlho zima, takže sa oneskoril. „Zatiaľ je vyrastený len menší. Rastlinka je poslom jari. Má veľa vitamínov, hlavne C vitamínu, a množstvo účinných liečivých látok,“ vysvetľuje. Dodáva, že z cibuľky vyrastajú dva zelené kopijovité lístky. „Podobné listom cesnaku sú listy konvalinky a jesienky, pričom konvalinka je jedovatá. Dospelý človek si to len ťažko zamení, lebo listy cesnaku majú výraznú vôňu. Pomýliť sa môžu hlavne deti, ak by ho nazbierali tak, že ho nezavoňajú,“ hovorí zberateľ byliniek.
Zelené lístky medvedieho cesnaku sú účinné v surovom stave. Zbierať ich musíme, pokiaľ ešte nezačína kvitnúť. „Účinky sa potom strácajú. Listy sa nesmú sušiť. Cesnak sa len jednoducho nadrobno nakrája na chlieb s maslom alebo paštétou. Okrem toho, že je zdravý, je aj výbornou pochúťkou,“ hovorí bylinkár.
Jeho názov a kráľ hôr
Kvitnúť začína koncom mája. „Na konci stonky má súkvetie v tvare guľôčky. Rastlinka obľubuje tienisté alebo polotienisté, vlhké miesta,“ dozvedáme sa viac o rastline.
Lístky sú dobré aj na prečistenie organizmu a odhlienenie, pre našich predkov to bol vzácny zdroj vitamínov. A prečo medvedí? „Pomenovanie medvedí je vraj odvodené od toho, že ho obľubujú aj medvede. Vyhľadávajú ho po zimnom spánku, aby si prečistili tráviacu sústavu a krv. Na niektorých miestach v našich lesoch sa ponúkajú rozsiahle zelené koberce. V máji obelejú,“ hovorí pán Alman.
Predsa sa dá uchovať sila
Listy sa však predsa len dajú uchovať dlhšie, tak, aby nestratili silu. „Nakrájame ich na kúsky a rozmixujeme v mixéri. Potom zmes zmiešame s olivovým olejom a trochou soli. Pastu dáme do fľašiek a uskladníme v chladničke. Nesmieme sterilizovať. Tak pol roka nám čerstvý zdroj vitamínov vydrží,“ hovorí pán Alman.
Môžeme robiť aj tinktúru do pohára. „Listy nasekáme asi do trištvrte pohára na zaváranie a zalejeme 40- až 50-percentným alkoholom. Vodkou alebo aj kvalitnou domácou pálenkou. Potom necháme za oknom na slnečnej strane zakryté štrnásť dní. Pohár môžeme aj celkom zatvoriť. Obsah občas premiešame, aby sa rastlinky lepšie vylúhovali. Nakoniec tekutinu scedíme a listy dobre vyžmýkame,“ opisuje postup pán Alman. Užíva sa jedna lyžička tinktúry trikrát denne s troškou vody asi 30 minút po jedle. Je dobrý pri kôrnatení ciev, vysokom krvnom tlaku, nespavosti, skleróze, na pamäť, pri tlaku v hlave, závratoch, úzkostiach, hučaní v ušiach. Dobrá je aj na ekzémy, ale tu sa užíva 10 až 15 kvapiek trikrát denne pred jedlom. Pokrájané listy zvyknú ľudia zalievať aj vínom. Precedia ich, osladia medom alebo sirupom, a potom pijú po dúškoch.
Polievky, šalát i odpudzovač zlého
Niektorí ľudia robia z listov medvedieho cesnaku aj výbornú jarnú polievku. Pridávajú ich aj do šalátov, ktoré pripravujú z toho, čo príroda dá. Mieša sa s listami žihľavy, pažítkou, ale aj púpavovými listami. Cibuľky cesnaku sa zbierajú podľa bylinkára v auguste až septembri. Sú oveľa menšie ako kuchynský cesnak.
Cesnak používali v stredoveku aj proti upírom. Bylinkár nám preto zo žartu núkal malú kytičku listov ako ochranu, ak nám vraj niekto v našom okolí pije krv.
Autor: BERKO