PRUŽINA. Septembrové počasie podujatiam príliš nepraje. Riadne sa vyšantilo aj v druhú septembrovú nedeľu. Dažďa si užili aj návštevníci na salaši v Pružine počas akcie Na salaši pri guláši.
Pestrý program
Podujatie sa začalo už tradične svätou omšou. Po nej niektorí odišli domov, iní zostali aj na program, ktorý bol naplánovaný na celé popoludnie. „Na omšu prišlo veľa ľudí, nemôžeme povedať, že neprišli ani na vystúpenia, aj keď v porovnaní s minulým rokom je ich menej. No čo, počasiu nerozkážeme,“ skonštatovala majiteľka salaša Oľga Apoleníková.
Prezradila, že okrem kultúrneho programu pripravili aj rôzne súťaže pre dospelých či deti. „Deti dostali za úlohu napísať poéziu alebo prózu na päť slov. Víťaz, ktorého určia diváci, dostane nakladač Merlo, samozrejme, že hračkársky. Okrem tradičných jedáckych súťaží sme pripravili aj prekvapenie, ktoré bude určené pre mužov i ženy. Verím, že veľkej pozornosti sa ujde aj ukážke ťahania syrových nití a ich degustácii,“ povedala čo-to o súťažiach.
Lákadlom bol tiež pestrý kultúrny program. Zaslúžený potlesk dostala dubnická folklórna skupina Prvosienka, mladí sólisti na flaute a heligónke, no a samozrejme Dubnické divadlo s hrou Ženský zákon.
Ľudoví remeselníci
Záujemcovia si mohli pozrieť aj ukážky ľudových remesiel. Kováč Jozef Hodás z Kysuckého Nového Mesta si priviedol aj pomocníka a žiaka Mateja Šmidu. „Kováčstvo je veľmi pekné remeslo. Jeho najväčšia krása spočíva v kreativite, človek môže do výrobku vložiť svoje predstavy, pretože kov je veľmi tvárny,“ vysvetlil majster kováč.
Jeho pomocník doplnil, že kováčstvo bude jeho budúcim povolaním. Rodičia ho nahovárali, aby sa učil za kuchára, no on chcel niečo tvorivejšie. Najskôr si vybral rezbárstvo, ale keď objavil kováčstvo, neváhal. Usilovne pri tom pomáhal svojmu majstrovi pri výrobe rôznych upomienkových predmetov z kovu.
Rôzne dobroty i súťaže
Chuťové bunky šteklili jedlá, ktoré sú tradičné pre salaš, najmä bryndzové halušky a baraní guláš. Ten varil už osvedčený kuchár Emil Grbal. Tvrdí, že guláš je jeho doménou aj doma. „Keď ho varím, tak nič necítim. Ale o dva domy ďalej vraj riadne rozvoniava. Aj teraz, keď sme ho varili, ľudia omšu vraj veľmi nesledovali, ale voňali guláš,“ smial sa majster kuchár.
Všetci, ktorí mali chuť na baraninu, ju mohli vyskúšať aj pripravenú na mongolský spôsob. Kuchármi boli jaskyniari z Jaskyniarskeho klubu Strážovské vrchy. „Recept priniesol náš kolega z návštevy v Mongolsku, zásobuje nás aj lávovými kameňmi z Čierneho Váhu. Príprava je jednoduchá. Kamene sa musia rozžeraviť dobiela a do mliečnej kanvy sa striedavo ukladajú s mäsom. Výhodou je, že kamene pohltia pach baraniny,“ vysvetlil jaskyniar Bohuslav Kortman.
Halušky, syr či žinčicu si pochvaľoval Dubničan Jozef Milistenfer. Ochutnal ich aj počas súťaží a bol veru šikovný. Žinčicu vypil tak rýchlo, že sa všetci čudovali. „Pijem ju pravidelne a teraz mám za sebou aj tréning. Bol som na dovolenke v Rajeckých Tepliciach. Okrem iného sme aj ju pili každý deň,“ smial sa.
Potlesk i smiech vyvolala autorská súťaž. Natália Lehotská, Veronika Hornáková a Veronika Trnková zložili básničku, ktorá sa všetkým páčila. Hoci vyhrali, urobili veľmi pekné gesto. Nakladač Merlo darovali najmladšiemu účastníkovi súťaže 6-ročnému Adamkovi. „Máme aspoň sladkú odmenu,“ s úsmevom tvrdili s tým, že výmyselníčky sú aj v škole.
Škoda, že počasie neprialo
Takto si vzdychol nejeden návštevník. „Je to veľmi pekné podujatie. Dedina potrebuje žiť takýmito akciami. Len škoda, že ho trocha pokazil dážď,“ povedal pravidelný návštevník Ján Janiga.
Program si pochvaľovala aj Jana Veličová z Považskej Bystrice. „Chodievam sem pravidelne, bola som aj na Bačovej ceste. Teraz ma pritiahlo divadlo Ženský zákon. Len to počasie keby bolo lepšie. Prišlo by určite viac ľudí,“ dodala.